Wat is een rookgasafvoer en hoe werkt het?

Een cv-ketel maakt gebruik van een verbrandingsproces om warmte te genereren of warm water te leveren. Hierbij ontstaan rookgassen, die veilig afgevoerd moeten worden. Hiervoor wordt een speciaal afvoersysteem gebruikt, de rookgasafvoer.

De rookgasafvoer bestaat uit een dubbele pijpconstructie, waarbij de binnenste pijp de rookgassen afvoert en de buitenste pijp verse lucht aanvoert. Dit type afvoersysteem wordt ook wel een concentrische rookgasafvoer genoemd. Het ontwerp van de concentrische rookgasafvoer zorgt ervoor dat, zelfs bij slijtage van de binnenste buis, er geen rookgassen in de woning terechtkomen. Bovendien zal een cv-ketel direct een storing aangeven wanneer er geen verse lucht meer wordt aangevoerd, waardoor mogelijke problemen snel worden gedetecteerd.

Defecte of verstopte rookgasafvoer?

Een goed functionerende rookgasafvoer is van essentieel belang om te voorkomen dat schadelijke gassen zich in uw huis ophopen. Regelmatig onderhoud, inspectie en indien nodig vervanging van de rookgasafvoer zijn cruciaal om de veiligheid en efficiëntie van uw verwarmingssysteem te waarborgen. Schakel ons in om uw rookgasafvoer te beoordelen aan de hand van de vereiste normen en eventuele aanpassingen voor te stellen om een veilige werking te garanderen.

Rookgasafvoer vervangen? 

Het vervangen van een rookgasafvoer is geen alledaagse klus en dient te worden uitgevoerd door ervaren professionals. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag. We staan klaar om u te helpen met al uw installatie- en loodgieterswerkzaamheden, van de nok tot in de kruipruimte.